UUUDISTETUT LIIKKUMISEN SUOSITUKSET AIKUISILLE JA IKÄÄNTYNEILLE


Uudistetut liikkumisen suositukset

Vuoden 2019 loppupuolella julkaistiin uudistetut aikuisten ja ikääntyneiden liikkumisen suositukset. Uudistetut suositukset korvaavat kymmenen vuotta käytössä olleet Liikuntapiirakat. Liikkumisen suositukset kuvaavat terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikkumisen määrän, ja antavat esimerkkejä liikkumisen muodoista.

Ydinviesti pysyy ennallaan

Aikuisten ja ikääntyneiden tulisi liikkua terveytensä kannalta reippaasti ainakin 2 tuntia 30 minuuttia tai rasittavasti 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään 2 kertaa viikossa.

 
Ikääntyneiden liikkumisen suosituksessa korostetaan totuttuun tapaan aikuisten suositusta enemmän lihasvoiman ja tasapainon merkitystä.

Liikkuminen on reipasta, jos pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta
ja rasittavaa, jos puhuminen on hankalaa hengästymisen takia.

Liikkumisen suositukset korostavat arkiaktiivisuutta ja palauttavan unen merkitystä

Muutoksiakin uudistetussa suosituksessa on.

Liikkuminen voidaan toteuttaa muutaman minuutin pätkissä aikaisemman 10 minuutin kertaliikkumisajan sijaan. Lyhyistäkin liikkumisen jaksoista kertyvä kokonaisaika edistää terveyttä. Jokainen askel siis kannattaa.
Liikkumisen suositus huomioi kevyen liikuskelun ja paikallaanolon tauottamisen. Kevyemmällä liikuskelulla on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä päivittäin – mitä useammin, sen parempi.

Riittävällä unella ja liikkumisella on yhdessä merkittäviä terveysvaikutuksia ja unen vaikutus palautumisessa onkin suuri.

Mitä enemmän suosituksista voit soveltaa omaan liikkumiseesi,
sen parempi. Jokaisen askeleen otat itsellesi.

Jenna Walldén | TULE-tietokeskus 2020

Artikkeli on julkaistu Nivelposti -lehdessä 1/2021