TENNISKYYNÄRPÄÄ


Tenniskyynärpää

Saako tenniskyynärpään pelaamalla tennistä? Ei välttämättä. Tenniskyynärpää tarkoittaa kiputilaa kyynärpään ulkoreunalla (Kuva). Kohtaan kiinnittyvät ranteen ja sormien ojentajalihasten jänteet. Kiinnityskohta ärtyy toistuvasta ylirasituksesta ja käden puristusvoiman käytöstä. Toistuva rasitus aiheuttaa tulehdustilan, joka on tässä yhteydessä elimistön normaali reaktio lisääntynyttä rasitusta vastaan. Kiputilan voi siis saada kyynärpäähänsä minkä tahansa liiallisen voimankäytön seurauksena.

Tenniskyynärpää nimitys juontaa juurensa 1882 luvulle, jolloin lääketieteessä kuvattiin olkaluun
sivunastan ärtymistilan aiheutuvan tenniksen peluusta. Vaiva on kuitenkin hyvin tavanomainen
myös muilla kuin tenniksen pelaajilla.

Kipu tuntuu kyynärpään ulkosyrjällä olevan kyhmyn tienoilla erityisesti silloin, kun kyynärnivel on suorana ja sormet puristetaan nyrkkiin. Puristusvoima saattaa olla heikentynyt ja kyynärpään ojentaminen suoraksi tuottaa kipua. Kahvikupin nostaminenkin saattaa aiheuttaa kipua.

Vaivasta kärsii 1-3 % työikäisistä. Valtaosa vaivoista paranee muutamissa viikoissa, kun ärsytystä aiheuttanut rasitus vähenee oleellisesti tai loppuu kokonaan.

Ylirasituksen ja voiman käytön yhteydessä ranteen vääntöliikkeet, kämmenen puristusotteet, kuten siivousliinan puristaminen, vasarointi tai ruuvaus voivat aiheuttaa lisä-ärsytystä. Myös toimistotyön on todettu olevan yhteydessä tenniskyynärpäävaivoihin. Elintavoista tupakoinnin tiedetään olevan riskitekijä tenniskyynärpäävaivan syntyyn.

ITSEHOITO

Ensisijainen itsehoitokeino on välttää rasitusta, joka on aiheuttanut kiputilan. Äkillisesti kipeytynyt nivelnasta on syytä pitää levossa viikosta kahteen viikkoon.

Kylmähoidolla, esimerkiksi kylmäpakkauksella, jääpalahieronnalla tai kylmägeelillä, voidaan pyrkiä helpottamaan kivun tuntemusta. Toisaalta myös parasetamoli ja tulehduskipuvoiteet helpottavat kipua.

Tutkimusnäyttö erilaisten kyynärnivelen alapuolelle kyynärvarren ympärille asetettavien lievästi puristavien tukien, epikondyliittitukien, vaikuttavuudesta on vähäistä, mutta niitä voidaan tarvittaessa käyttää kivun lievityksessä.

Piirroskuva kyynärpäästä.

Punainen ympyrä osoittaa tyypillistä tenniskyynärpään kipukohtaa.

Mikäli vaiva aiheutuu työliikkeistä, tulee työtapaan kiinnittää huomiota pitämällä työliikkeiden toistuvuus ja käden voimankäyttö kohtuullisina. Nostojen ja puristusotteiden tiedetään aiheuttavan epikondyliittia, joten niiden välttäminen on osa itsehoitoa. Taukojen merkitys korostuu työskennellessä. Työvälineet valitaan vastaamaan työntekijän tarpeita ja niiden oikeaoppinen käyttö opetellaan, jotta voidaan vähentää yläraajojen kuormitusta.

Jatka normaaleja arkipäivän toimintoja, liikuntaa ja kotiaskareita, kivun sallimissa rajoissa.

HARJOITTEISTA APUA

1. Jännitä rannenivelestä alas painettua kättä vastusta vasten kyynärnivelen ollessa suorana. Pidä aluksi jännitys muutamia sekunteja ja rentouta. Toista useita kertoja päivässä ja lisää vähitellen jännityksen kestoa ja määrää kivun sallimissa rajoissa.

Nainen venyttää kyynärvartta

2. Venytä ranteen ja kyynärvarren ojentajalihaksia. Vie käsi nyrkkiin ja taivuta rannetta koukkuun toisella kädellä. ojenna kyynärpää.

Nainen venyttää ranteen ja kyynärvarren ojentajalihaksia

3. Tue kyynärvarsi pöytään kämmenpuoli alaspäin siten, että ranne jää pöydän reunan ulkopuolelle. Nosta ranne ylös avustaen liikettä toisella kädellä. jarruta sitten käsi hitaasti alas ilman toisen käden apua. Aloita harjoitus kevyellä vastuksella ja lisää vastusta pikkuhiljaa harjoittelun edetessä.

Naine pitää kättä pöydällä ja avustaa rannetta koukkuun.

Jenna Walldén | TULE-tietokeskus 2020

Lähdetiedot saa kirjoittajalta TULE-tietokeskuksesta.