Painonhallinnan sudenkuopista kohti kestävää elämäntapamuutosta

Painonhallinnan sudenkuopista kohti kestävää
elämäntapamuutosta

Tiivistelmä TtM, ravitsemusasiantuntija Heidi Kinnusen Nivelverkko-luennoista. Katso luentotallenteet Nivelverkosta: Painonhallinnan sudenkuopat (51:29) ja Kohti kestävää elämäntapamuutosta (57:21)


Terveelliset elintavat edistävät paitsi yleisterveyttä myös nivelterveyttä. Painonpudotus voi vähentää kipua ja parantaa elämänlaatua, mutta painonpudotusvinkkien ristiriitaisuus voi hämmentää. Miten ruokaan kannattaa suhtautua, jotta elämäntapamuutoksesta tulee pysyvä?

Yleisesti käytetty termi painonhallinta saattaa sanana olla hieman huono. Liiallinen syömisen rajoittaminen ja varsinkin kuuriluontoiset laihdutusyritykset johtavat yleensä painonnousuun pidemmällä aikavälillä. Tutkimusten mukaan pysyvää painonvakautta edistävät myönteinen kehonkuva, minäpystyvyys, joustava kontrollointi, itsesäätelytaidot sekä korkea sisäinen motivaatio. Joustavassa kontrolloinnissa on löyhät suuntaviivat, joiden mukaan toteutetaan syömistä, eikä siinä kielletä kokonaan tiettyjä ruoka-aineita. Painonhallinnan sijaan voisi käyttää sanaa painotietoisuus. 

Painonhallinnan sudenkuopat

Kolme yleisintä painonhallinnan sudenkuoppaa ovat liian vähäinen syöminen, liiallinen itsekuri ja se, että mennään paino edellä.
 
Liian kevyt syöminen ja kokonaisten ruoka-aineryhmien karsiminen johtaa syömisen hallinnan heikkenemiseen ja usein iltapainotteiseen sokeri- ja rasvapitoisten ruokien syömiseen. Itsekuri taas on vaativuutta, joustamattomuutta, kaikki tai ei mitään -asennetta. Silloin pyritään syömään täydellisen terveellisesti ja kun hairahdetaan syömään yksi suklaapala, koetaan, että kaikki on mennyttä. Joku saattaa ajatella, että terveellinen ruoka on mautonta ja kuivaa, eikä siten edes halua aloittaa terveellisiä elämäntapoja. Jos tuijotetaan vain vaa'an lukemaa, paino pyritään saamaan alas hinnalla millä hyvänsä.

Liian vähäisen syömisen ratkaisuna on, että syödään monipuolisesti, säännöllisesti ja liikaa rajoittamatta. Kaikkea saa syödä. Ratkaisu liialliseen itsekuriin on joustavuus ja itsemyötätunto. Lempeän joustava suhtautuminen itseen edistää kestävää elämäntapaa: kun sallii itselleen palan suklaata, ei koe tarvetta syödä koko suklaalevyä. Ratkaisu paino edellä menemiseen on terveys edellä meneminen - eli keskitytään asioihin, jotka tekevät itselle hyvää. Kun mennään terveys edellä saattaa painokin laskea.

Kohti kestävää elämäntapamuutosta

Tutkimusten mukaan terveyttä edistävät liikkuminen, lepo, monipuolinen ruoka, merkityksellisyyden kokemus, sosiaaliset suhteet ja yhteisöllisyys. Vastaavasti terveellisten elämäntapojen pysyvyyteen vaikuttavat itsesäätelytaidot, elämäntilanteen muutokset, ruoka- ja kehosuhde, ympäristö ja sen viestit, minäpystyvyys, sisäinen motivaatio sekä psykologinen joustavuus. Jotta elämänmuutos jää pysyväksi, tarvitaan siis perusasioiden lisäksi myös mielen taitoja.
 
Elämäntapamuutos ei ole vain tiedosta kiinni. Se, että saa tietoa, ei välttämättä muuta elintapoja terveellisemmiksi. Mielen taitojen lisäksi arjen pienillä muutoksilla saadaan terveyttä edistävät elämäntavat ujutettua omaan arkeen.
 
Hyvinvointi ei näytä kaikilla samalta. Jokaisella meistä on erilainen tapa pitää huolta terveydestämme. Tähän voi vaikuttaa taloudellinen tilanteemme, sairautemme ja unemme laatu. Jos on aina elänyt suhteellisen terveellisesti, voi elintapojen muuttaminen tuntua helpolta, mutta jos lapsuudessa ei ole oppinut terveellisiä elintapoja, ovat lähtökohdat elämäntapamuutokselle hyvin erilaiset.

Hyvinvointia pienillä muutoksilla

  • Etsi terveellisiä ruokia, liikuntamuotoja ja rentoutustapoja, joista todella pidät. Terveellisen elämän ei pidä olla askeettista ja kuluttavaa, vaan sen tulee myös antaa.
  • Muutos vie aikaa. Ota alkuun niin pieni askel, että se tuntuu helpolta: aamupalalla voi ottaa kourallisen marjoja tai sänkyyn voi kömpiä 15 minuuttia normaalia aiemmin.
  • Ennakoi ja muuta arjen rutiineja. Jos jääkaapissa ei ole kasviksia, niitä ei tule syötyä. Jos ei ole sopivia kenkiä, on tylsä lähteä kävelylle.
  • Täydellisyyteen pyrkiminen lamaannuttaa - riittävän hyvä riittää!


Teksti on julkaistu Nivelposti -lehdessä 1/2022.

Senni Metsäranta
Turun Seudun Nivelyhdistys ry
tammikuu 2022