Miksi hieronta lievittää kipua?

Miksi hieronta lievittää kipua?

Kirjoittajana koulutettu hieroja (EAT), pilatesohjaaja ja kolmannen vuoden fysioterapeuttiopiskelija Sari Pouhakka. Tutustu Sariin ja hänen tarjoamiin palveluihin tarkemmin osoitteessa hartiarengas.fi


Selkäkipua, niska-hartiaseudun kipuja, päänsärkyä, kipua olkapäässä, kipua lonkassa, iskiaskipua, polvikipua, kipua säären etuosassa, kipua kyynärvarressa..?

Miksi tunnemme kipua?

Akuutti kipu on kehon luonnollinen tapa kertoa, että jokin on vialla, jotain täytyisi tehdä toisin.

Äkillinen tai lyhytkestoinen kipu aiheutuu kipua aistivien hermopäätteiden aktivoitumisesta. Tämä voi johtua mekaanisesta ärsytyksestä, kemiallisesta ärsytyksestä tai kudoksen hapensaannin heikkenemisestä.

On helppoa ymmärtää, että esimerkiksi lihasrevähdys tai ruhjevamma aiheuttaa kipua äkillisesti syntyneen kudosvaurion ja sitä seuraavan tulehduksen vuoksi. Tulehduksellinen kipu toimii tässä tapauksessa myös muistuttimena siitä, että vaurioitunutta kohtaa tulee varoa, jotta paraneminen on mahdollista.

Toisaalta olkapäässä saattaa ajoittain tuntua kipua kun kättä liikuttaa. Lenkillä kipua voi alkaa tuntumaan säären etuosassa tai polven alueella. Esimerkiksi näissä tapauksissa kivun aiheuttaja ei ole aivan niin selvä kuin edellä, vaan tilannetta täytyy tutkia, jotta kivun perimmäisen syyn jäljille päästäisiin ja sitä voitaisiin hoitaa tuloksellisesti.

Joskus kehossa tuntuu kipua, kireyttä, paineen tunnetta tai jonkinlainen liikerajoite esimerkiksi treenaamisen jäljiltä.

Ystäväsi antaa sinulle suoran palautteen: ”Älä tee noin, satutat itseäsi!” Mitä teet?
Entä kun hermostosi antaa saman viestin? Kuinka toimit?


Millainen kipu yleisimmin tuo hierojan vastaanotolle?

Useimmiten hierojan vastaanotolle hakeudutaan, kun voimakas tai pitkäkestoinen rasitus tai staattinen lihastyö on saanut jonkin kehon osan pehmytkudoksissa aikaan hapensaannin heikentymisen. Kipua aistivat hermopäätteet ovat aktivoituneet ja on syntynyt ns. myofaskiaalinen kiputila.

Toisinaan asiakkaat kuvailevat myös jonkin tyyppisen henkisen kuormituksen myötävaikuttaneen kipujen syntymiseen.

Kuinka minä hierojana hoidan kipua?

Hieronta on lääkkeetöntä kivun hoitoa. Kivun hoito hieronnalla perustuu useampaan vaikutusmekanismiin.

Jo kosketus hoitaa ja voi lievittää kipua

Tuntoaisti on ihmisen herkin aisti. Jo hyvin pieni, hipaisunomainenkin kosketusärsyke aiheuttaa tuntohermopäätteissä aistittavan reaktion. Aktivoimalla tuntohermopäätteitä erilaisin käsittelyin, voidaan myös ehkäistä kipusignaalien etenemistä hermostossa.

Kosketus vapauttaa elimistössä mm. endorfiinia ja oksitosiinia, joilla on kipua lievittävä ja mielihyvää tuottava vaikutus. Näitä kipua moduloivia välittäjäaineita on löydetty useita kymmeniä, joten sen lisäksi, että kipuviestit kulkevat tehokkaasti, keskushermosto myös säätelee kipua tehokkaasti.

Psyykkisellä tasolla kosketuksen on havaittu vähentävän ahdistusta, pelkoa ja jännittyneisyyttä sekä lisäävän ihmisen stressinsietokykyä. Koska myös kipu saa hyvin helposti aikaan huolestuneisuuden ja pelon tunteita, hieronta toimii myös vastalääkkeenä tässä.

henkilö hieroo toisen jalkapohjaa

Täsmähoitoa kipupisteiden käsittelyllä

Kehon pehmytkudoksiin voi syntyä kipupisteitä, jotka heijastelevat kipua laajoillekin alueille. Nämä kipupisteet erottuvat yleisimmin ympäröivästä pehmytkudoksesta kireinä kudosjuosteina ja niille tyypillistä on siis heijastekipu.

Kipu- eli triggerpisteiden käsittely hieronnan yhteydessä on tehokas kivunhoitokeino ja voi helpottaa laajempiakin lihasryhmien kiputiloja ja lihasjännitystä.

Hoidettavat sietävät käsittelyä hyvin eri tavoin, sillä se tuottaa aina jonkin verran epämiellyttäviä tuntemuksia. Erityisesti triggerpisteitä käsiteltäessä vuorovaikutus hoitajan ja hoidettavan välillä on tärkeää.


Kivun hoito kinesioteippauksella

Kinesioteippi on puuvillasta valmistettua elastista teippiä, jonka liima on hypoallergista.

Soveltamalla eri teippaustekniikoita kinesioteippauksen avulla voidaan rentouttaa tai aktivoida lihasta, lisätä verenkiertoa, lievittää kipua tai vähentää turvotusta, korjata kipujen taustalla olevia virheasentoja ja vaikuttaa faskioiden toimintaan.


Kinesioteippaus vaikuttaa teippauksen aikaansaaman pintakudosten kohoamisen kautta ihonalaiskudokseen, mikä pienentää painetta hoidettavalla alueella. Verenkierto alueella lisääntyy ja kipuhermopäätteet inaktivoituvat.

Kinesioteippaus on siis yksi tehokas kivunhoitokeino. Laadukas teippi kestää peseytymisen, uimisen, jopa saunomisen. Teippauksen pysyvyys on useita päiviä, jopa parisen viikkoakin.


Ohjausta ja neuvontaa

Oletko joskus miettinyt, miksi hieroja tutkii millainen on sinulle tyypillinen perusasento tai lapaluidesi, lantiosi tai nilkkojesi asentoa? Eikö hän voisi tehdä vain sen miksi vastaanotolle tullaan, eli alkaa hieromaan kipeitä kohtia?

Usein kipu tuntuu eri kohdassa kuin missä varsinainen kivun aiheuttaja on. Esimerkiksi olkapääkivun taustalla voi olla toimintahäiriö tai lihasepätasapaino lapaluuta liikuttavissa lihaksissa. Toiset lihakset ovat ehkä ylivenyttyneitä ja rasittuneita, toiset lyhentyneitä ja rasittuneita. Osa lihaksista on yliaktiivisia ja osa epäaktiivisia. Manuaalisen käsittelyn lisäksi tarvitaan tällöin myös aktivoivia ja liikkuvuutta lisääviä harjoitteita, jotta tilanne pidemmällä aikavälillä parantuisi.


Sari Pouhakka
Koulutettu hieroja (EAT), pilatesohjaaja ja kolmannen vuoden fysioterapeuttiopiskelija
www.hartiarengas.fi
toukokuu 2022