28 toukokuun, 2018

KESÄJALAT KUNTOON

Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy ja kesä lähestyy. Nyt siis on aika kiinnittää huomio jalkateriin ja kesäkenkiin.


ESTÄ RAKOT JA HANKAUMAT

Kesällä liikutaan, ulkoillaan ja ollaan pitkiä aikoja jalkojen päällä. Kesällä kuljetaan myös ilman sukkia. Paljas jalkaterä ottaa vastaan kuormitusta ja hankausta yksilöllisesti. Toisten ihmisten iho kestää hyvin venytystä ja toisten ei. Luun ja ihon välissä on useita pehmytkudoskerroksia, joista ihon uloin kerros eli jyväissolukerros kestää vähiten painetta tai venymistä. Kesäkuumalla hengittämättömät kengät ja hiki yhdessä lisäävät ihon ja jalkineen välistä kitkaa, jolloin rakkoja ja hankaumia syntyy helposti. Apteekista saatavilla liukastavilla ja kitkaa poistavilla voiteilla voidaan ehkäistä rakkojen syntyminen. Myös urheiluteipin käyttö yhdistettynä hengittävään sukkaan estää rakon syntymisriskiä. Etenkin pitkillä kävelylenkeillä esim. vaelluksilla teipin käyttö on perusteltua.
Jo syntyneen rakon itsehoito:
- pieni ja ehjä rakko saadaan esimerkiksi rakkolaastarilla oireettomaksi
- kivulias ja suuri rakko puhkaistaan puhtaalla neulalla rakon sivusta ja puhdistetaan. Päälle voidaan laittaa rakkolaastari, pehmuste tai joku ihosuoja.

HENGITTÄVÄ KENKÄ EHKÄISEE HIERTYMIÄ
Umpinaiseen ja hengittämättömään kenkään syntyy kuuma ja kostea mikroilmasto, joka pitää jalat kosteina ja hikisinä. Tiiviit varpaanvälit pääsevät hautumaan. Mikäli jalkaterillä ja varpailla on taipumus hautua ja hiertyä rikki, kannattaa käyttää hikoilua vähentäviä tuotteita, kuten jalkaterille suunniteltuja deodorantteja, talkkeja ja lampaanvillaa varvasväleihin. Kesäkuumalla hengittävä kenkä yhdessä hengittävän ja kosteutta siirtävän sukan kanssa on hyvä valinta. Jos kärsit kynsi- tai jalkasienestä, kuivata ja desinfioi kengät säännöllisesti.

Hyvä pohja estää päkiä- ja kantakipuja
Matala korko edistää yleisesti jalkaterän terveyttä. Kengän välipohjan tulee olla tukeva ja ohut. Ulkopohjan tulee olla pitävä. Esimerkiksi lomamatkoilla jalkaterän iho joutuu kuormitukselle käveltäessä. Silloin kannattaa valita kesäkenkä, jossa on kunnollinen pohja. Liian ohutpohjaiset jalkineet lisäävät jalkaterän ihoon kohdistuvaa kuormitusta. Yleisiä vaivoja rakkojen ja hiertymien lisäksi ovat päkiä- ja kantakivut. Yleisissä sauna-, suihku- ja pukuhuonetiloissa sekä rannalla kannattaa pitää tossuja jaloissa estämään ihoon herkästi tarttuvilta erilaisilta sieni- ja virusinfektioilta.


TULE-tietokeskus | Terhi Pihlajaniemi

About the author 

Jenna Wallden

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe now to get the latest updates!