Jossittelua mustalla jäällä
Jalkapohjan alta häviää tuntuma ja kantapää liukuu, ja yht’äkkiä maisema vilahtaa. Sitä tuntee makaavansa kylmässä ja märässä maassa. Olkapään läpileikkaava kipu alkaa tuntua. Samassa alkaa harmitus ja soimaaminen. Ja jossittelu. Miksi laitoin nämä kengät jalkaan? Jos olisin viitsinyt laittaa ne toiset kengät, en olisi nyt tässä!
Tilastokeskuksen kuolinsyytilaston mukaan noin 1200 henkilöä kuolee kaatumistapaturman seurauksena vuosittain. Kaatumisia sattuu juuri siellä missä liikutaan. Aikakaudelle tyypillinen sää aiheuttaa lisää vaaratilanteita. Onneksi kaikki tilanteet eivät johda kuolemaan. Vaikka murtumat ovat yleisempi ikääntyneillä, sattuu työssäkäyville kaatumistapaturmia paljon. Rannemurtumat yleistyvät juuri liukkaiden kelien aikaan 2,5 -kertaisesti.
Näkymätön liukkaus haastaa myös työikäiset. Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan kolmannes työikäisistä kokee nasta- tai kitkakengät liian haastavina käyttää työmatkoilla, vaikka olisi liukas pääkallokeli. Eikä niitä käytä työntekijätkään, jotka työnsä puolesta liikkuvat ulkona paljon. Kyselyyn vastasi 1039 työssäkäyvää. Heistä 44 % myönsi, etteivät käytä koskaan nastakenkiä, liukuesteitä tai kitkakenkiä, vaikka keli olisi kuinka liukas.
Kännykkä korvalla ja ajatukset muualla lisäävät taatusti liukastumisia, mutta kenkä voi joskus
pelastaa. Turvallinen kenkä on pitävä ja matalakantainen. Pohjakuvion pitää olla voimakas ja pohjamateriaalin pakkasellakin pehmeä. Ennakoiva asenne myös ratkaisee. Kun keskittyy kävelyyn, pystyy varomaan liukkaita kohtia ja välttymään monelta harmilta, eikä tarvitse jossitella jälkeenpäin. Hyvällä valaistuksella ja kulkuväylien hiekoituksella estetään osa liukastumisista.
Vahvat jalkalihakset, liikkuvat nilkkanivelet ja terveet jalkaterät auttavat pysymään pystyssä. Jossittelun sijasta suosittelen tarkastelemaan mielipiteitä nasta- ja kitkakenkien suuntaan. Ne ovat hyvät myös mustalla jäällä.
Terhi Pihlajaniemi | TULE-tietokeskus 2020
Artikkeli on julkaistu Turun SeutuSanomissa (länsi) 23.1.2020