ERGONOMIAA SIIVOUKSEEN

Ergonomiaa siivoukseen

Siivous on hyvää arkiliikuntaa, joka vahvistaa koko kehoa. Huonossa ryhdissä työskentelyä on syytä välttää. On tärkeää muistaa työskennellä vaihtelevasti ja välttää toistuvia liikkeitä. Muista pitää myös taukoja ja jakaa urakka useammalle päivälle.

LATTIAPINTOJEN SIIVOUS

Siivous tapahtuu lantiorajojen sisäpuolella lähellä vartaloa. Vältä kiertämästä vartaloa tai kurkottamasta pitkälle. Pidä toisella kädellä kiinni siivousvälineen yläosasta ja toisella alempaa. Työkätenä toimii pääasiassa alempi käsi. Vaihda välillä käsien asentoa.

Nainen moppaa lattiaa
nainen moppaa lattiaa.

KÄDET KOHOLLA TYÖSKENTELY

Valitse siivousväline, jossa on jatkovarsi. Säädä varsi niin, että voit pitää hartiat rentoina. Pidä kyynärpäät lähellä vartaloa. Ota siivousvälineestä tukeva mutta kevyt ote: toinen käsi ylempänä ja toinen alempana. Vaihda välillä käsien asentoa.

Nainen käyttää jatkovartta siivotessaan.

PÖLYJEN PYYHINTÄ

Pyyhi pölyt ylhäältä alaspäin. Työskentele molemmilla käsillä tasapuolisesti. Vältä kurkottelu menemällä kohteen lähelle tai käyttämällä jatkovartta.

Nainen pyyhkii kirjahyllystä pölyjä.

IMUROINTI

Nosta tavarat lattialta ennen imurointia. Nostaessasi raskaita tavaroita pidä selkä suorana ja käytä nostamiseen alaraajojen sekä keskivartalon lihaksia. Säädä imurin varsi itselle sopivaksi. Hyödynnä käyntiasentoa (ks. kuva) ja vaihda välillä jalkojen asentoa. Kun imuroit kaappien ja pöytien alta, käy toispolviseisontaan tai imuroi istuen.

Nainen imuroi kirjahyllyn alta toispolviseisonnassa.
nainen imuroi lattiaa.

TULE-tietokeskus | 2018