LUONTO LIIKUTTAA

Luonto liikuttaa

Korona-aikana luontoliikunta on lisääntynyt. Tätä on tavoiteltukin. Kaikenlaisen luontoliikunnan puolesta on puhuttu, kirjoitettu ja esitetty vetoomuksia. Luontokeskukset ja erilaiset tuvat avautuvat kesäkuussa käyttäjilleen. Luonto koukuttaa meitä vihdoinkin.

Kun sulkee ulko-oven, alkaa luontokokemus välittömästi asuinpaikasta huolimatta. Kaupunkien viheralueet, lähimetsät, puistot ja jokirannat ovat osoittautuneet erittäin merkityksellisiksi lähiliikuntapaikoiksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vapautti vihdoin yli 70-vuotiaiden liikkumisrajoituksia 19.5.2020. Nyt erityisen tärkeää liikkuminen ulkona onkin niille, jotka ovat yli 85-vuotiaita ja jotka ennen karanteenin alkua hoitivat itsenäisesti asioitaan, mutta joiden liikkumiskyky tänä aikana on heikentynyt. Tätä ilmiötä Jyväskylän gerontologian professori Taina Rantanen ennusteli 30.4.2020 Ylen uutisissa. Nyt helppokulkuiset ja esteettömät puistot tulee ottaakin luontoliikunnan kohteiksi.

Valmiit luontopolut ovat erittäin hyviä niille ikääntyneille, jotka vielä pystyvät lähtemään ulkoilemaan. Luontopoluilla liikunnan hyödyt tulevat huomaamatta. Tasapainon hallinta, alaraajojen lihasvoima, nivelten liikkuvuus ja lihasten erilaiset työtavat toteutuvat ilman, että niille välttämättä annetaan ajatustakaan. Perheet, jotka vievät isovanhemmat ulos luontoon antavat enemmän kuin uskovatkaan yhdessäolon lisäksi. Kiitos lapsille ja lapsenlapsille. Luonto kannustaa ylisukupolviseen yhteiseen liikuntaan.

Nainen kävelee luontopolulla

Myös merellä luontoliikunta näkyy. Tänä vuonna minulle tarjoutui mahdollisuus seurata luontoliikunnan heräämistä meren rannalta käsin. Tuuliseen aukkoon ilmestyi soutaja, tyyneen päivään suppailija ja meloja. Suotuisille tuulille ilmaantui purjehduskurssilaiset ja kalastajat. Aidot liikkujat merellä ovat kuitenkin vielä kahden käden sormilla laskettavissa. Toivottavasti liikunnan harrastajien määrä vesilläkin lisääntyy. Meri, joet ja järvet tarjoavat äärettömästi mahdollisuuksia luontoliikunnalle.

Ilmeisesti tarvitsimme tällaisen koronakoettelemuksen, joka vei meidät liikkumaan luontoon. Luonto-arvot ovat aina olleet suomalaisille tärkeitä, ja nyt elimme arvojemme mukaan. Luonto onkin erinomainen hyvinvoinnin lähde ja terveysliikunnan mahdollistaja. Luonto herättää aistit, tasapainottaa mielen ja aktivoi kehon. Liikkuipa sitten millä tavalla tahansa. Suositeltava idea on ottaa etäyhteys kauempana asuviin ystäviin tai sukulaisiin puistonpenkiltä tai nuotiokahvien ääreltä. Jaetaan yhteinen luontokokemus. Metsähallituksen tiedotteessa 6.5.2020 painotettiin entistä vastuullisempaa retkietikettiä ruuhka-aikoina. Mikäli luonto on meille arvokas asia, olemme siellä roskaamatta ja rikkomatta sen rauhaa. 

Terhi Pihlajaniemi | TULE-tietokeskus 2020

Artikkeli on julkaistu Turun SeutuSanomissa (länsi) 4.6.2020