VAHVAN KESKIVARTALON SALAISUUS

Vahvan keskivartalon salaisuus

Syvät lihakset ovat kehon oma korsetti

Ihmisillä on lihaksia pääasiallisesti kolmessa kerroksessa keskivartalossa. Nyt keskitytään syviin lihaksiin.Syvät lihakset mahdollistavat liikkumisen, tukevat selkärankaa ja suojaavat selän nikamia.

Keskivartalon syvillä lihaksilla tarkoitetaan lihaksia, jotka nimensä mukaisesti sijaitsevat selkärangan ja vatsaontelon ympärillä. Suurin osa syvistä lihaksista kiinnittyy selkärangan nikamiin. Osa taas kiinnittyy selkärangan jatkeena olevaan ristiluuhun.

Syviin lihaksiin kuuluvat pallealihas (1), selän syvät ojentajat (2), poikittainen syvä vatsalihas (3), pakaralihaksen ristiluunpuoleinen syvä osa (4), lonkan koukistajalihaksen takimmainen osa (5) ja lantionpohjan lihakset (6).

Syvien lihasten tehtävänä on pitää nikamat luonnollisessa asennossa vartalon tai raajojen liikkeiden aikana. Syvä poikittainen vatsalihas yhdessä vinon vatsalihaksen, lantionpohjan lihasten ja pallealihaksen kanssa säätelee vatsaontelon sisäistä painetta. Syvillä lihaksilla on näiden tehtävien lisäksi myös muitakin tärkeitä tehtäviä. Pallealihas osallistuu hengitykseen ja lantionpohjan lihakset tukevat lantion alueen sisäelimiä paikalleen.

keskivartalon syvien lihasten karkea sijainti

Keskivartalon syvien lihasten sijainti karkeasti. 

Lihaskerrokset aktivoituvat aina samassa järjestyksessä

  1. Syvät lihakset aktivoituvat -> selkäranka asettuu tukevasti luonnolliseen asentoon.
  2. Keskimmäisen kerroksen lihakset aktivoituvat -> selkäranka saa lisää tukea ja vartalon kiertosuuntainen liike alkaa -> liike näyttää luonnolliselta.
  3. Pintakerroksen lihakset aktivoituvat -> vartalon lihasvoima lisääntyy -> vartalo taipuu eteen- tai taaksepäin.

Normaalisti keskushermosto aktivoi syvät lihakset jo ennen liikkeen alkua. Tätä ennakoivaa syvien lihasten työtä kutsutaan lihasten liikekontrolliksi. Syvät lihakset ovat aktiivisina niin kauan kun liike jatkuu.

Toisinaan lihasten ennakoiva aktivoituminen jää puutteelliseksi, lihakset ikään kuin ”nukahtavat” laiskoiksi. Näin voi käydä esimerkiksi selkäkipujakson seurauksena. Syvien lihasten passivoitumisen taustalla on häiriö keskushermoston liikkeiden säätelyssä, jolloin syvien lihasten aktivoituminen viivästyy. Kipujaksojen jälkeen on tärkeää harjoitella vartalon syvien lihasten uudelleenkäyttöä ihan ajatuksen kanssa.

Syviä lihaksia voi vahvistaa omatoimisesti. Harjoittelussa on tärkeää keskittyä lihasten aktivoitumisjärjestykseen. Muita oleellisia asioita ovat hyvä alkuasento ja tasainen hengitys. Harjoittelu kannattaa aloittaa hitailla liikkeillä. Voimankäyttöä lisätään nousujohteisesti harjoittelun edetessä. Hyviä harjoitteluvälineitä ovat pallot, pilatesrulla ja erilaiset tasapainolaudat.

Terhi Pihlajaniemi | TULE-tietokeskus 2017